La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Ulleres de sol

La llum solar és beneficiosa sempre que hi hagi un control sobre el temps i el grau d'exposició. Les radiacions ultraviolades que formen part de l'espectre de la llum solar poden ser molt negatives per a la pell i per als ulls.
En el cas de l'afectació als ulls, pot ocasionar edemes maculars que poden arribar a desencadenar visió borrosa o produir lesions que comportin una resolució i tractament complicats.

La millor manera d'evitar aquesta situació és utilitzar ulleres amb filtres especials per a les radiacions ultraviolades.

 

Recomanacions per a l'exposició solar:

  • Utilitzar gorres o barrets amb visera.
  • No mirar directament al Sol, ja que podem produir greus lesions tot i portar ulleres de sol.
  • Aplicar crema de protecció solar per a la pell, sobretot a la cara i les parpelles.
  • En sales on hi hagi llum solar artificial, fer ús de les ulleres de protecció ocular acreditades pels organismes oficials, com la CE.
  • En cas de patir una malaltia ocular que es relacioni amb la radiació ultraviolada com les maculopaties, cataractes o al pterigi, cal extremar les precaucions.

Les ulleres de sol amb filtres s'han d'utilitzar de manera general en espais oberts o en ambients amb un alt grau d'insolació. No s'han de reservar només per a activitats de platja, piscina o neu. L'exposició a les radiacions ultraviolada és constant, fins i tot en dies ennuvolats. És per això que recomanem el seu ús de manera rutinària.

 

CLASSIFICACIÓ DELS GRAUS DE PROTECCIÓ DELS FILTRES SOLARS:

La Normativa Europea d'ulleres de sol (UNE) estableix una classificació dels filtres solars en cinc categories, determinant per a cadascuna d'elles l'absorció que han de proporcionar aquests filtres davant la llum visible i la radiació ultraviolada (UVA i UVB).

  • Categoria 0: filtres amb una transmissió entre el 80% i el 100%, és a dir, deixen passar com a mínim un 80% de la llum visible. S'utilitzen com a protecció en ambients exteriors amb poca llum i també poden ser utilitzats en interiors per a persones que pateixin fotofòbia.
  • Categoria 1: filtres la transmissió es troba entre el 43% i el 80%. Poden ser lents fotocromàtiques o lleugerament acolorides. Aquests filtres resulten aconsellables per utilitzar-los en la ciutat.
  • Categoria 2: filtres amb transmissions entre el 18% i el 43%. S'utilitzen per a la pràctica d'esports com el ciclisme, l'atletisme, etc.
  • Categoria 3: filtres amb transmissions de la llum visible entre el 8% i el 18%. És aconsellable per a l'estiu i per a llocs molt assolellats com la platja i la muntanya.
  • Categoria 4: filtres amb transmissions de la llum visible entre el 3% i el 8%. Aquestes lents són les adequades per a zones d'alta muntanya, la pràctica d'esquí i per a esports aquàtics. A causa de la baixa transmissió que presenten aquestes lents, el seu ús està desaconsellat per a la conducció.