La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Epiescleritis i Escleritis

L’esclera és la capa més externa de les tres que conformen el globus ocular, és la més gruixuda d'elles i li aporta la carcassa que dóna la rigidesa a l'ull.

La epiesclera és la capa més superficial de l'esclera, i quan s'inflama l'anomenem epiescleritis.

EPIESCLERITIS

És un trastorn bastant freqüent, benigne, de durada limitada, que cursa a brots i acostuma a  afectar a adults joves. Es presenta produint una molèstia a l'ull que de vegades es pot tornar relativament intensa. Típicament es presenta de dues formes:

Difusa: es mostra com un envermelliment d'una part de l'ull, que pot ser dolorosa a la palpació.

Nodular: localitzat també en una zona de l'ull, formant un nòdul amb envermelliment al voltant que pot ser desplaçat. Aquesta forma d’epiescleritis pot trigar més temps en resoldre’s.

 

ESCLERITIS

Com el seu propi nom indica, la escleritis és una inflamació granulomatosa de l'esclera,molt menys freqüent que l’epiescleritis, més comuna en el sexe femení i en edats entre els 40-65 anys.

 

CAUSES

Són múltiples les causes que la provoquen, i múltiples malalties les que la poden produir. Les més freqüents són les malalties autoimmunes com:

•    Artritis reumatoide
•    Lupus Eritematós Sistèmic
•    Poliarteritis nodosa
•    Colitis ulcerosa
•    Altres menys freqüents són les malalties metabòliques (gota, tirotoxicosis) i infeccioses, etc. .

TRACTAMENT

El pronòstic és bo, i de vegades desapareix sense cap tractament, encara que habitualment s'empren antiinflamatoris tòpics (AINEs) i / o corticoides tòpics. Els casos que no responen amb el tractament tòpic necessitaran antiinflamatoris orals sense esteroides.