La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Mosques volants

MIODESOPSIES

Les miodesopsies també anomenades mosques volants o cossos flotants, són un defecte ocular que es manifesta en la visió com un conjunt de taques, punts o filaments (sovint en forma de teranyina) suspesos en el camp visual.

Es tracta d'opacitats que es formen en l' humor vitri, el cos gelatinós que omple el globus de l'ull, i que amb el pas de la llum projecten la seva ombra sobre la retina. En la major part dels casos, són una conseqüència natural de l'envelliment d'aquest cos vitri, que va perdent aigua i disminuint de volum. En conseqüència, les proteïnes vítries que han perdut aigua es condensen perdent transparència. Encara que aquestes taques semblen estar davant de l'ull, en realitat floten al seu interior.

 

CAUSES

S'observa un augment en la incidència de les miodesopsies amb l'edat. S'argumenta també, que els miops, a causa de tenir l’ull més allargat, tendeixen a accelerar el procés de despreniment del vitri.

En qualsevol cas, no s'ha aconseguit identificar amb precisió la relació causa-efecte, ja que els factors indicats no expliquen de per si l'aparició i la progressió de les mosques volants. També s'apunten la diabetis i les operacions de cataractes com a causa de la seva aparició. En una proporció molt menor, les miodesopsies poden ser conseqüència d'una malaltia ocular greu, com la uveïtis, l’hemorràgia vítria o el despreniment de retina. De vegades poden estar ocasionades per la incidència de llum directa de tipus LÀSER sobre l'ull, provocant la condensació de l’humor vitri dins de l'ull.

En la majoria dels casos, les miodesopsies es consideren una circumstància normal i innòcua, que no compromet la visió. El pacient es pot sentir frustrat perquè sap que no hi ha una solució efectiva i segura al problema i pensa que ha de viure la resta de la seva vida amb elles.

Les mosques volants són un petit defecte en l'humor vitri que s'amplifiquen moltes vegades en grandària en veure-les projectades sobre el que estem mirant i solen distreure molt, si aquestes mosques volants són molt denses poden provocar una visió borrosa quan passen per davant

En una proporció més reduïda, poden estar relacionades amb processos que comprometen la integritat de la retina. Per això, quan apareixen de forma molt sobtada o associades a fotopsias (centelleigs de llum), s'ha d'acudir a un metge. En aquest cas, el procediment de diagnòstic acostuma a comportar un examen del fons d'ull, mitjançant el qual s'examina l'estat de la retina per descartar l'existència d'una malaltia o lesió greu. En aquests casos, les miodesopsies tenen la consideració de símptoma.

 

TRACTAMENT

No existeix un tractament efectiu i segur contra les miodesopsies. Si les opacitats són poques, després d'uns mesos, els pacients s'adapten a elles integrant-les en el seu camp de visió.

Tanmateix, les mosques rarament desapareixen físicament i es mantenen visibles, en mirar superfícies homogènies com el cel clar.

Les recomanacions generalment acceptades es basen en aprendre a conviure amb les miodesopsies utilitzant el següent procediment:

No perseguir les «taques» amb la mirada ni tractar d'enfocar, no fer-los cas com si fossin mosques reals.

Es recomana consultar a l’oftalmòleg si sobtadament:

  • Apareixen molts cossos flotants.
  • Es perceben centelleigs de llum (quan l'humor vitri frega la retina o l’estira).
  • Es pateix la pèrdua de la visió lateral (més freqüent en persones de més de 45 anys).