La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Mussol

Un mussol és una inflamació en la parpella, causada generalment per una infecció d'un o més dels fol·licles de les pestanyes (l'arrel de la pestanya). Els mussols poden aparèixer a la part exterior de la parpella (un mussol extern) o la part interna de la parpella (un mussol intern).

No és una afecció greu, però pot arribar a ser bastant dolorosa.

MUSSOL EXTERN

Aquest és el tipus més comú de mussol. Es tracta d'un abscés o úlcera a la pell a la vora de la parpella. L’abscés apunta cap a l'exterior lluny del seu ull. Es desenvolupa quan l'àrea al voltant de la pestanya o una glàndula s'infecten.

Un mussol extern és una inflamació vermellosa i tendra al tacte en la vora de la parpella que tendeix a drenar espontàniament en poc temps. En el lloc de la lesió es palpa un nòdul dur i molt dolorós.

 

MUSSOL INTERN

Un mussol intern és un abscés o furóncol en la part interna de la parpella. L’abscés en general apunta cap a dins, cap al globus ocular. Es desenvolupa quan una glàndula de Meibomi s'infecta.

Els mussols interns solen localitzar-se més lluny de la vora de la parpella i triguen més temps a curar-se en comparació amb els mussols externs,  ja que l'abscés no pot drenar tan fàcilment.

Les glàndules de Meibomi estan al centre de la parpella, just darrere de les pestanyes. Aquestes glàndules ajuden a mantenir els ulls humits.

Algunes persones tenen un o dos mussols al llarg de la seva vida, mentre que altres ho desenvolupen una i altra vegada.

 

TRACTAMENT

No s'ha d'intentar estrènyer, fregar ni extirpar els mussols o qualsevol altre tipus de protuberància de la parpella, sinó deixar-los que drenin per si sols.

El tractament, consisteix simplement en les mesures higièniques que ajudin al manteniment de neteja de la zona, per prevenir infeccions. També pot ser convenient per alliberar l'obstrucció de la glàndula, l'aplicació de compreses calentes. L'administració de gotes amb antibiòtiques pot ser eficaç si s'ha produït el cas de conjuntivitis (Enllaç d'apartat de conjuntivitis) secundària per contaminació directa en els casos de mussols recurrents o persistents.

Els mussols en alguns casos tendeixen a deixar com a seqüela una boleta de greix dura, que ha de ser extirpada quirúrgicament o bé realitzar el seu drenatge mitjançant una incisió amb bisturí. No s’ha de pressionar per aconseguir buidar-la, perquè amb aquesta maniobra es podria disseminar la infecció.