La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Pingüècula

La pingüècula és una degeneració de la conjuntiva de l'ull que és més freqüent en persones que reben gran quantitat de radiació solar.

Té forma de llentia blanca. No afecta la visió ja que no envaeix la còrnia a diferència del pterigi. Si la sensació de cos estrany és molesta es pot tractar el pacient humidificant els ulls amb llàgrimes artificials. No és una patologia que requereixi tractament quirúrgic ja que no afecta la visió.

És una proliferació comuna no cancerosa de la membrana mucosa que revesteix el globus ocular i per sota de les parpelles (conjuntiva).

 

CAUSES

La pingüècula apareix com una lesió petita i groguenca derivada de la conjuntiva que pot ocórrer en ambdós costats de la còrnia, però que es troba amb més freqüència en el costat nasal i que pot augmentar de mida en un període de molts anys. La causa es desconeix, però alguns factors com l'exposició crònica a la llum del sol, a ambients molt secs i amb vent, i la irritació ocular poden contribuir al seu desenvolupament. La soldadura és un factor de risc ocupacional significatiu.

 

TRACTAMENT

En general, no requereix tractament i poques vegades s'ha d’extirpar per raons estètiques. La lubricació amb llàgrimes artificials i algunes vegades l'ús temporal de gotes oculars amb esteroides suaus pot ser de gran ajuda.

 

COMPLICACIONS

Si els nòduls augmenten excessivament de grandària, es poden estendre sobre la còrnia i afectar la visió causant Pterigi.