La teva òptica a Terrassa - BarcelonaLa teva òptica a Terrassa - Barcelona

Retinosi pigmentària

La retinosi pigmentària no és una malaltia única, sinó un conjunt de malalties oculars cròniques d'origen genètic i caràcter degeneratiu que s'agrupen sota aquest nom.

Es caracteritza per una degeneració progressiva de l'estructura de l'ull sensible a la llum, la retina, que a poc a poc va perdent les principals cèl·lules que la formen, els cons i els bastons.

Com a símptomes principals produeix una disminució lenta però progressiva de l'agudesa visual, que en les primeres etapes afecta predominantment a la visió nocturna i al camp perifèric, mantenint, però, la visió central.

Afecta una persona de cada 3.700, tot i que aquesta xifra és variable depenent del país i la regió. És la primera causa de ceguesa d'origen genètic en la població adulta. És més freqüent en els homes, sent el 60% dels malalts homes i el 40% dones.

Apareix de manera silenciosa i lenta, aproximadament uns 15 anys des de que s'inicien els primers símptomes de ceguesa nocturna. 

L'edat d'aparició és clau i molt variada apareixent preferentment entre els 25-40 anys. Però es donen casos d'afectats de menys de 20 anys i, en menor freqüència, casos en què la malaltia comença a mostrar els seus símptomes passats els 50 anys .

 

SIMPTOMATOLOGIA

Les primeres manifestacions solen tenir lloc en la infància o l'adolescència i tenen caràcter bilateral (afecten als dos ulls). La malaltia avança de manera lenta i gradual amb el pas dels anys.

Els símptomes principals en les primeres fases consisteixen en ceguesa nocturna, la qual comença a manifestar-se com escassa capacitat d'adaptació a la foscor o pèrdua de visió en llocs poc il·luminats. El camp visual es redueix progressivament donant lloc al que es coneix com a visió en túnel, el malalt ha de girar contínuament el cap per visualitzar el que troba al seu voltant.

Amb el pas del temps apareixen nous símptomes, com la disminució de l'agudesa visual, espurnes de llum (fotòpsies) i en les fases avançades dificultat per percebre colors i ceguesa.

 

 

 

 

 

 

TRACTAMENT

Encara s'està avançant contínuament en el coneixement de la malaltia, les alteracions genètiques que la causen i els mecanismes biològics pels quals s'origina, no s'ha aconseguit cap tractament eficaç que permeti restablir la visió o interrompre el curs natural de la seva evolució.filtros retinosis

La llum, però, se sap que accelera la malaltia. D'aquesta manera, l’usual formació de cataractes en aquests pacients, no només limita la funció visual ja minvada, sinó que pot accentuar els danys provocats per la llum. Per tant, és molt important la prescripció de filtres adequats per a aquesta patologia.(Baixa visió)

El que sí es pot dir és que certs tractaments vitamínics i nutricionals i una dieta mediterrània modificada (rica en DHA-omega 3) poden retardar els efectes de certs mecanismes que acceleren la malaltia.